Ekspresy z młynkiem (wolnostojące)
Kawa zaparzona w ekspresie ciśnieniowym ma głęboki smak i bogaty aromat. Uważa się, że napar przygotowany tą techniką jest najlepszy (z kawy przenoszone są do napoju jej wszystkie najlepsze właściwości) i najzdrowszy (nie zawiera toksycznych substancji podrażniających żołądek i jest łatwiej przyswajalna przez organizm, niż kawa przygotowana innymi metodami). Głównym zadaniem ekspresu ciśnieniowego jest przygotowanie jak najlepszej kawy espresso. Ciśnieniowe ekspresy automatyczne z wbudowanym młynkiemSmaczną i aromatyczną kawę najprościej jest przygotować przy pomocy takiego ekspresu, dlatego jest to obecnie najpopularniejszy, choć najdroższy typ tych urządzeń. Ich cechą charakterystyczną jest posiadanie wbudowanego młynka, który mieli ziarna bezpośrednio przed przygotowaniem kawy. Ekspresy te są najbardziej zaawansowane technologicznie i umożliwiają przygotowanie różnych rodzajów kaw, nawet latte macchiato za jednym naciskiem. Koneserzy kawy często zarzucają tym ekspresom zbytnią automatyzację, jednak osoby, które lubią ułatwienia, raczej uznają to za zaletę, ze względu na wygodę i oszczędność czasu. Rodzaje młynkówW ekspresach do użytku domowego montowane są młynki ceramiczne lub stalowe. Ekspresy te odpowiednio dozują ilość ziaren do mielenia, w zależności od wybranej mocy napoju. Pełen zbiornik z ziarnami wystarcza nawet na kilkadziesiąt kaw i jest on specjalnie uszczelniony, aby ziarna nie wietrzały. Spienianie mlekaSpienianie mleka – ogólnie wyróżnia się 3 typy spieniaczy stosowanych w domowych automatycznych ekspresach do kawy. Jeśli kawę z mlekiem pije się sporadycznie, można nabyć tańszy ekspres ze spieniaczem mechanicznym. Jest to metalowa dysza wytwarzająca parę, której końcówkę zanurza się w kubku (dzbanku) z mlekiem, tuż pod jego powierzchnią. Dla osób często pijących kawy białe, lepszym rozwiązaniem będzie automatyczny system Cappuccinatore, który przez rurkę zasysa mleko bezpośrednio z kartonika lub innego pojemnika, podgrzewa je i spienia, a następnie przelewa prosto do szklanki. Można też wybrać model z wbudowanym pojemnikiem na mleko. Dzięki niemu ekspres samodzielnie pobiera mleko, podgrzewa je i spienia, a mleczna pianka trafia wprost do filiżanki. |