Ekspresy bez młynka
Kawa zaparzona w ekspresie ciśnieniowym ma głęboki smak i bogaty aromat. Uważa się, że napar przygotowany tą techniką jest najlepszy (z kawy przenoszone są do napoju jej wszystkie najlepsze właściwości) i najzdrowszy (nie zawiera toksycznych substancji podrażniających żołądek i jest łatwiej przyswajalna przez organizm, niż kawa przygotowana innymi metodami). Głównym zadaniem ekspresu ciśnieniowego jest przygotowanie jak najlepszej kawy espresso. Ciśnieniowe ekspresy automatyczneSmaczną i aromatyczną kawę najprościej jest przygotować przy pomocy takiego ekspresu, dlatego jest to obecnie najpopularniejszy, choć najdroższy typ tych urządzeń. W modelach bez wbudowanego młynka używamy kawy już zmielonej. Możemy kupić kawę mieloną, bądź zmielić ja za pomocą oddzielnego młynka do mielenia. Spienianie mlekaSpienianie mleka – ogólnie wyróżnia się 3 typy spieniaczy stosowanych w domowych automatycznych ekspresach do kawy. Jeśli kawę z mlekiem pije się sporadycznie, można nabyć tańszy ekspres ze spieniaczem mechanicznym. Jest to metalowa dysza wytwarzająca parę, której końcówkę zanurza się w kubku (dzbanku) z mlekiem, tuż pod jego powierzchnią. Dla osób często pijących kawy białe, lepszym rozwiązaniem będzie automatyczny system Cappuccinatore, który przez rurkę zasysa mleko bezpośrednio z kartonika lub innego pojemnika, podgrzewa je i spienia, a następnie przelewa prosto do szklanki. Można też wybrać model z wbudowanym pojemnikiem na mleko. Dzięki niemu ekspres samodzielnie pobiera mleko, podgrzewa je i spienia, a mleczna pianka trafia wprost do filiżanki. |