Ekspresy i kawy
Obecnie najczęściej na sklepowych półkach znajdziemy urządzenia przelewowe i ciśnieniowe. Różnią się one zaawansowaniem technicznym oraz „ekonomią produkcji”, przez co możemy rozumieć uśredniony koszt jednej kawy. Najważniejszą i najbardziej odczuwalną różnicą jest jednak cena, która w przypadku ekspresów kawowych może wahać się od kilkuset złotych do nawet kilku tysięcy złotych. Ekspresy ciśnienioweKawa zaparzona w ekspresie ciśnieniowym ma głęboki smak i bogaty aromat. Uważa się, że napar przygotowany tą techniką jest najlepszy (z kawy przenoszone są do napoju jej wszystkie najlepsze właściwości) i najzdrowszy (nie zawiera toksycznych substancji podrażniających żołądek i jest łatwiej przyswajalna przez organizm, niż kawa przygotowana innymi metodami). Głównym zadaniem ekspresu ciśnieniowego jest przygotowanie jak najlepszej kawy espresso. Ekspresy ciśnieniowe dzielą się na trzy główne grupy: ręczne – odmierzoną ilość zmielonej kawę wsypuje się do specjalnego sitka. Po każdym zaparzeniu kawy należy wyjąć sitko za pomocą specjalnego uchwytu i usunąć pozostałe fusy. automatyczne – urządzenia tego typu są wygodniejsze w użyciu. Kawę w ziarnach wsypuje się do specjalnego pojemnika, w którym jest mielona przed samym zaparzeniem. Ekspres sam dobiera odpowiednią dawkę kawy oraz wody. kawiarki – inaczej ekspres niskociśnieniowy. Składa się z dzbanka, sitka na kawę oraz pojemnika na wodę. Ekspresy przelewoweSmak napoju przygotowanego przy ich pomocy jest podobny do „kawy po turecku“ (kawy mielonej zalewanej wrzątkiem), ale nie ma tu problemu z fusami, dzięki zastosowaniu filtra. Ekspresy przelewowe są bardzo proste w obsłudze. Wystarczy wsypać odpowiednią ilość kawy mielonej do pojemnika z filtrem i wcisnąć przycisk. Ekspres zalewa ją dozowanym wrzątkiem i powoli przesącza się do dzbanka na dole. |