Frytownice

Frytki to dla wielu osób naturalny dodatek do dań mięsnych lub po prostu pyszna przekąska. Współczesne frytkownice, oferują wiele ciekawych funkcji, które jeszcze kilka lat temu nie były powszechnie znane.

Podział frytkownic

Tradycyjne – nadają się do przygotowywania potraw smażonych na głębokim tłuszczu. Olej wlewa się do misy, gdzie jest rozgrzewany do wysokiej temperatury. Frytkownice tradycyjne stanowią największą część oferty producentów, dzięki szerokiemu zastosowaniu, ale i możliwości uzyskania charakterystycznego smaku smażonych potraw.
Beztłuszczowe – są to modele kierowane do osób, które cenią sobie zdrowe odżywianie i ograniczają spożywanie smażonych dań. Aby możliwe było przygotowanie frytek przy minimalnym zużyciu tłuszczu, producenci stosują dwa rozwiązania: system cyrkulacji powietrza, połączenie grillowania z napływem gorącego powietrza.

Moc

Jest to dość istotny parametr, który wpływa na pracę frytkownicy. Im większa wartość podana przez producenta, tym urządzenie szybciej nagrzeje się, a także dłużej popracuje bez konieczności robienia przerw na ostygnięcie. Standardowo frytkownice dysponują mocą 1200 W, choć można spotkać modele mieszczące się w przedziale od 800 do 2400 W.

Misa

Jest to podstawowy element wyposażenia frytkownicy, więc to od niego w dużej mierze zależy, jak komfortowe będzie smażenie potraw. Należy zwrócić uwagę na pojemność misy, która wpływa na rozmiar całego urządzenia, a także pozwala zamontować koszyk o danej wielkości. To właśnie do misy wlewa się olej, a jej pojemność może wynosić od 0.6 do nawet 4 l.
Im mniejsza misa, tym szybciej nagrzewa się olej. Z drugiej jednak strony zmieszczą się w niej mniejsze porcje potraw. Dlatego też pojemność misy powinna być dostosowana do wielkości rodziny oraz różnorodności i wielkości przygotowanych potraw.

Nie ma produktów spełniających kryteria.