Frytownice
Frytki to dla wielu osób naturalny dodatek do dań mięsnych lub po prostu pyszna przekąska. Współczesne frytkownice, oferują wiele ciekawych funkcji, które jeszcze kilka lat temu nie były powszechnie znane. Podział frytkownicTradycyjne – nadają się do przygotowywania potraw smażonych na głębokim tłuszczu. Olej wlewa się do misy, gdzie jest rozgrzewany do wysokiej temperatury. Frytkownice tradycyjne stanowią największą część oferty producentów, dzięki szerokiemu zastosowaniu, ale i możliwości uzyskania charakterystycznego smaku smażonych potraw. MocJest to dość istotny parametr, który wpływa na pracę frytkownicy. Im większa wartość podana przez producenta, tym urządzenie szybciej nagrzeje się, a także dłużej popracuje bez konieczności robienia przerw na ostygnięcie. Standardowo frytkownice dysponują mocą 1200 W, choć można spotkać modele mieszczące się w przedziale od 800 do 2400 W. MisaJest to podstawowy element wyposażenia frytkownicy, więc to od niego w dużej mierze zależy, jak komfortowe będzie smażenie potraw. Należy zwrócić uwagę na pojemność misy, która wpływa na rozmiar całego urządzenia, a także pozwala zamontować koszyk o danej wielkości. To właśnie do misy wlewa się olej, a jej pojemność może wynosić od 0.6 do nawet 4 l. |