Miksery i blendery
MikseryDobry mikser kuchenny należy do bardzo przydatnych i praktycznych urządzeń kuchennych. Zazwyczaj zajmuje niewiele miejsca, a dzięki wymiennym końcówkom może spełniać kilka funkcji. Mikser jest urządzeniem lżejszym, niż inne roboty kuchenne i bardziej poręcznym. Za jego pomocą przygotujemy ciasto naleśnikowe, ubijemy pianę z białek czy zmiksujemy ulubiony deser. Dodatkowo przystępna cena oraz łatwość jego użytkowania, sprawia że mikser jest jednym z urządzeń, które znajdują się w prawie każdym domu. Rodzaje mikserówRodzaj – w sklepach do wyboru mamy dwa rodzaje urządzeń: mikser ręczny oraz stacjonarny wyposażony w misę. Ten pierwszy posiada uchwyt, za który trzymamy w trakcie jego pracy i sami wykonujemy nim ruchy podczas miksowania. W tym przypadku produkty do mieszania musimy obowiązkowo wlać do wysokiego naczynia. Z kolei mikser stojący jest wyposażony w misę, do której wkładamy produkty do miksowania. Ogromną zaletą takiego modelu, jest fakt, że po włożeniu składników i włączeniu go, wszystko za nas robi samo urządzenie, a my możemy zająć się innymi czynnościami. Mikser jest skonstruowany tak, aby powodował obracanie się misy w trakcie miksowania produktów. Mikser z misą – jeśli wybieramy mikser stacjonarny, warto przyjrzeć się z jakich materiałów wykonana jest miska. Nie może być to zwykły, wyginający się plastik, bo może łatwo się potłuc. Najlepiej, aby miska była aluminiowa lub ze stali nierdzewnej albo wykonana z trwałego, solidnego tworzywa. BlenderyBlender to praktyczne urządzenie kuchenne, niezastąpione przy rozdrabnianiu składników do owocowych koktajli, sosów oraz zup. Urządzenie nie zajmuje wiele miejsca, a jego ceny są raczej niewygórowane. Idealnie sprawdzi się dla rodzin z małymi dziećmi, którym trzeba przygotować przetarte zupki czy desery oraz dla starszych osób, które mają problemy z gryzieniem. Rodzaje blenderówBlender ręczny – jest niewielkich rozmiarów. Urządzenie umożliwia bezpośrednie miksowanie w garnkach lub miskach. Powinno posiadać osłonkę, która chroni przed rozchlapywaniem. Tego typu blender podczas pracy trzeba cały czas trzymać w ręce, więc ważne aby był pokryty powierzchnią antypoślizgową. Od tego zależeć będzie komfort naszej pracy. Blender kielichowy / stojący – to urządzenie składa się z pojemnego kielicha, w którym składniki są miksowane. Blender kielichowy ma większą moc, dzięki czemu możemy rozdrobnić nim nawet twarde produkty. Największą jego zaletą jest samodzielna praca, nie trzeba go trzymać w ręce. Urządzenia te posiadają specjalne przyssawki lub ogumowane nóżki, dzięki czemu stabilnie stoją na stole. Modele kielichowe wyposażone są w różne funkcje i zajmują więcej miejsca. |