Chłodziarki do win
Właściwe przechowywanie wina jest niezbędne do zachowania jego smaku i aromatu. Wbrew pozorom zwykła lodówka nie jest odpowiednim do tego miejscem. Najczęściej panuje w niej temperatura około 4°C, tymczasem wina czerwone powinny przebywać w temperaturze od 14 do 18°C, a białe – od 10 do 12°C. Profesjonalna chłodziarka do wina umożliwia zapewnienie winom najbardziej optymalnej temperatury i wilgotności, a jednocześnie chroni je przed światłem, hałasem i urazami mechanicznymi. Najważniejsze parametryRegulacja temperatury – urządzenia wyposażone w wyświetlacz, oferujący szeroki zakres wyboru temperatur. Występują też chłodziarki wyposażone w tzw. strefy temperatur - winiarce można bez problemu przechowywać różne rodzaje win i innych alkoholi. Regulacja wilgotności – zgodnie z zaleceniami chłodziarka do wina musi zapewniać wilgotność na poziomie przynajmniej 50%. Idealny poziom wilgotności kształtuje się na poziomie 70%. Szyba – niektór modele wyposażone są w szyby z filtrem UV, które skutecznie ochronią wino przed nadmierną ekspozycją na światło. Jednocześnie ważne, aby szyby zapewniały dobrą widoczność, umożliwiając obejrzenie zawartości winiarki. Półki – półki powinny być stabilne i zapewniać odpowiednią amortyzację, neutralizując drgania pracującej chłodziarki. Oświetlenie – większość winiarek wyposażona jest w oświetlenie LED, które zapewnia dobrą widoczność butelek, a jednocześnie nie naraża ich na kontakt ze zbyt dużą ilością światła. Klasa energetyczna – chłodziarka do wina to urządzenie, które pracuje cały czas, dlatego warto rozejrzeć się za modelem energooszczędnym, które pozwoli ograniczyć rachunki za elektryczność. |