Płyty elektryczne
Płyta ceramicznaMa gładką i płaską powierzchnie wykonaną z odpornego materiału ceramicznego. Najnowsze płyty ceramiczne charakteryzują się doskonałą zdolnością przewodzenia ciepła. Na płycie wyodrębnione są pola grzejne. Powierzchnia wokół nich pozostaje chłodna – nie ma niebezpieczeństwa oparzenia. Ceramiczne płyty mogą mieć różne rodzaje płyt grzejnych. Inne zalety płyt ceramicznych to łatwa kontrola za pomocą przycisków dotykowych, zabezpieczenie przeciw dzieciom (blokada), timer, a w droższych modelach czujniki smażenia oraz automatyka gotowania. Płyta indukcyjnaMechanizm działania płyty indukcyjnej oparty jest na najnowocześniejszych technologiach energooszczędnych. Ciepło wytwarzane jest jedynie na dnie naczynia a nie na powierzchni płyty. Płyta indukcyjna nagrzewa się tylko tyle, ile ciepła przekaże jej gorący garnek i to jedynie w polu grzewczym - reszta płyty pozostaje zimna. O temperaturze pola grzewczego tuż po zakończeniu gotowania informuje wskaźnik zalegania ciepła. Najważniejsze zalety płyt indukcyjnych to przede wszystkim szybsze gotowanie i smażenie, niższe zużycie energii elektrycznej, łatwiejsze czyszczenie oraz większe bezpieczeństwo, wygoda i kontrola procesu gotowania. Rozmiar płytyNajczęściej płyty mają cztery pola grzewcze oraz znormalizowane wymiary dobrane tak by pasowały do ciągu szafek kuchennych. Jeżeli nasza kuchnia nie jest zbyt duża oraz gdy nie gotujemy zbyt często można wybrać płytę wąską 30-centymetrową, dwupalnikową. Dla osób, które posiadają dużą rodzinę i często gotują oraz mają dużo miejsca w kuchni przeznaczone są płyty szerokie nawet 70 – 90 cm. z pięcioma lub sześcioma polami grzejnymi. |