Płyty kuchenne
Podstawową kwestią przy kupnie płyty grzewczej jest wybór typu płyty. Jest on uzależniony od rodzaju instalacji jaki znajduje się w kuchni. Jeżeli w domu posiadamy instalację gazową, należy kupić płytę z podłączeniem do gazu. Jeśli nie mamy gazu, a instalację elektryczną, należy wybrać płytę ceramiczną lub indukcyjną. Płyta gazowaWyposażona jest w tradycyjne palniki gazowe. Daje też możliwość szybkiej regulacji temperatury. Płyty gazowe są obecnie bardzo atrakcyjne wzorniczo, a także coraz bezpieczniejsze, gdyż istnieje możliwość kupna płyty gazowej z zabezpieczeniem przeciwpyłowym, które odcina samoczynnie gaz gdy przypadkowo zgaśnie płomień. W płytach gazowych ruszt, który podtrzymuje naczynia nad płomieniem, może być jednoczęściowy, dwuczęściowy, a nawet osobny dla każdego palnika. Płyta posiada zazwyczaj 4 palniki gazowe, niektórzy producenci posiadają w swojej ofercie płyty 2-, 3 lub 5-palnikowe. Palnik może mieć np. potrójny wieniec, tzw. turbo, co zwiększa jego moc. Płyty pod palnikowe najczęściej wykonywane są ze stali nierdzewnej, lub szkła ceramicznego w różnych kolorach. Płyta ceramicznaMa gładką i płaską powierzchnie wykonaną z odpornego materiału ceramicznego. Najnowsze płyty ceramiczne charakteryzują się doskonałą zdolnością przewodzenia ciepła. Na płycie wyodrębnione są pola grzejne. Powierzchnia wokół nich pozostaje chłodna – nie ma niebezpieczeństwa oparzenia. Ceramiczne płyty mogą mieć różne rodzaje płyt grzejnych. Inne zalety płyt ceramicznych to łatwa kontrola za pomocą przycisków dotykowych, zabezpieczenie przeciw dzieciom (blokada), timer, a w droższych modelach czujniki smażenia oraz automatyka gotowania. Płyta indukcyjnaMechanizm działania płyty indukcyjnej oparty jest na najnowocześniejszych technologiach energooszczędnych. Ciepło wytwarzane jest jedynie na dnie naczynia a nie na powierzchni płyty. Płyta indukcyjna nagrzewa się tylko tyle, ile ciepła przekaże jej gorący garnek i to jedynie w polu grzewczym - reszta płyty pozostaje zimna. O temperaturze pola grzewczego tuż po zakończeniu gotowania informuje wskaźnik zalegania ciepła. Najważniejsze zalety płyt indukcyjnych to przede wszystkim szybsze gotowanie i smażenie, niższe zużycie energii elektrycznej, łatwiejsze czyszczenie oraz większe bezpieczeństwo, wygoda i kontrola procesu gotowania. |