Kuchnie gazowo-elektryczne
Kuchenki to zintegrowane urządzenie składające się z piekarnika i płyty do gotowania. Kuchenki można podzielić według sposobu zasilania. Kuchnie wolnostojące mogą być zasilane gazem, energią elektryczną lub jednocześnie gazem jak i prądem. Występują więc kuchnie gazowe, gazowo-elektryczne oraz elektryczne. Kuchnie gazowo-elektryczneKuchnia gazowo-elektryczna - płyta zasilana gazem (sieciowym lub z butli), piekarnik jest elektryczny. Przy takim urządzeniu wystarczy zwykłe gniazdko elektryczne. W piekarniku elektrycznym temperatura rozkłada się równomiernie, ma też więcej funkcji, które możesz wykorzystać do przygotowywania różnych potraw. Istnieje możliwość jednoczesnego działania grzałki górnej i dolnej lub tylko jednej z nich, ich działanie może być wspomagane przez termoobieg. Możliwości ustawień grzania może być nawet kilkanaście Płyta gazowaPalniki gazowe różnią się między sobą wielkością i mocą: standardowa kuchenka ma jeden duży palnik, dwa średnie palniki do tradycyjnego gotowania i jeden mały do gotowania na tzw. wolnym ogniu. Istnieje typ palnika o większej średnicy (132 mm) i mocy (3 kW) zwany Wok. Ma on podwójny lub potrójny wieniec płomienia, dzięki czemu ciepło jest szybciej rozprowadzane, a proces gotowania – krótszy. Podczas gotowania na palniku gazowym należy dobrać średnicę garnka do średnicy palnika, aby zminimalizować straty energii. Piekarnik elektrycznyW piekarnikach elektrycznych możesz włączyć grzałkę górną do pieczenia lekkich ciast, grzałkę dolną, gdy chcesz upiec ciasto z mocniej podpieczonym spodem, na przykład ciasto z owocami. Możesz włączyć obie grzałki na raz, co jest najpopularniejszym rozwiązaniem i gwarantuje szybkie nagrzanie piekarnika oraz równomierne pieczenie ciast. |